Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας

Related upcoming events

 • 07/10/2022 00:00 - 07/10/2022 00:00

  Ο Δήμος  Ναυπλιέων,  η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και  η Εταιρεία «Προσκήνιο Πολιτισμός-Κοινωνική Ψυχαγωγία» με έδρα το Ναύπλιο καθιερώνουν από το 2019 την Ημέρα Μνήμης Ιωάννη Καποδίστρια.Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται το Σεπτέμβριο κάθε έτους στο Ναύπλιο με έναρξη το Σεπτέμβριο του 2019.

  Αρχή λοιπόν στις 21 Σεπτεμβρίου 2019 στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο.

  Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει διάλεξη από τον κ. Ανδρέα Κούκο-Νομικό-Ιστορικό-Πρόεδρο Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας με θέμα:

   «Η αναστολή του Συντάγματος της Τροιζήνας (Ιανουάριος 1828) και οι αποφάσεις της Δ’ Εθνοσυνέλευσης του Άργους (Αύγουστος 1829)».

  Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα. Ερμηνεύει ο Βασίλης Λέκκας

  Συμμετέχουν το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Ναυπλίου «Συμφωνία», υπό τη διεύθυνση του  Θεοδόση Αντωνιάδη και η Κωνσταντίνα Κούκου στο τραγούδι.

  Στο πιάνο συνοδεύουν η  Έλενα Καντάρη, ο Γιώργος Σαλτάρης και η Ελένη Μπέλεση.

  Στην εκδήλωση θα διαβαστούν κείμενα και επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια.

  Επιμέλεια κειμένων αφήγησης και επιστολών: Ανδρέας Κούκος.

  Κείμενα και επιστολές θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Δήμος Μητροσύλης, Μάριος Φιρφιλιώνης, Γιάννηςρογιάννης, Μαριλία Μερσινιάδη, Μίρκα Καχριμάνη, Μαρία Λίτσα, Σπύρος Σιούτας, Αναστασία Καραμάνου, Άννα Βαρντανιάν, Ιωάννα Κυριακοπούλου, Μαρίνα Σταματοπούλου, Θανάσης Κακαράντζας, Λουκάς Γεραμάνης, Φώτης Μίλης.

  Η ποιήτρια Σπυριδούλα Ιωαννίδη-Ρήγα απαγγέλει στίχους από το ποίημά της «Ιωάννης Καποδίστριας».

  Επιμέλεια παρουσίασης και σκηνοθεσία της εκδήλωσης: Κωνσταντίνος Σπηλιώτης.

 • 11/10/2022 19:00 - 11/10/2022 21:00

   

   

  Ανοιχτή συζήτηση 

  «Ιωάννης Καποδίστριας: Από την Αγία Πετρούπολη στο Ναύπλιο»

  στο Σπίτι της Κύπρου

   

   

   

  Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας-Ιωάννης Καποδίστριας (Ε.Μ.Ε.Ν.Σ.Ι.) σας προσκαλούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα, «Ιωάννης Καποδίστριας: Από την Αγία Πετρούπολη στο Ναύπλιο», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης Ιωάννη Καποδίστρια 2022.

  Θα μιλήσουν ο Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος και ο Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος Δ.Σ.  Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι., κ. Ανδρέας Κούκος.

   

  ------------------------------------------------------------------

  Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1932 στη Μεσσήνη Μεσσηνίας. Το 1952 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1960 ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός έρευνας στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Υπήρξε μαθητής του Κ. Θ. Δημαρά. Το 1965 μετέβη για συμπλήρωση των σπουδών του στη Γαλλία και σπούδασε Ιστορία στην École des hautes études και στη Σορβόννη, απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Το 1967 εντάχθηκε στο Κέντρο Ιστορικών Ερευνών του Εργαστηρίου Ιστορικής Δημογραφίας της École des hautes études. Το 1983 ο Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Σπύρο Ασδραχά και τον Φίλιππο Ηλιού συνίδρυσαν και ξεκίνησαν να συνδιευθύνουν το επιστημονικό ιστορικό περιοδικό «Τα Ιστορικά», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα. Μέσω των «Ιστορικών», οι τρεις τους συνετέλεσαν στην ανανέωση της ιστορικής έρευνας στην Ελλάδα, στρέφοντάς την προς τους προβληματισμούς της «Νέας Ιστορίας». Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και εκλέχτηκε διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το 1994 ορίστηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. Το 2001 ανακηρύχθηκε ομότιμος διευθυντής ερευνών του Ε.Ι.Ε. Πέρα από τις δημοσιεύσεις του για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, υπήρξε ο εμπνευστής των «Σεμιναρίων της Ερμούπολης», ενώ επιμελήθηκε τη δεκάτομη «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770 - 2000». Μαζί με τους συνεργάτες του επιμελήθηκε την έκδοση σε τέσσερις τόμους του αρχείου του Αλή Πασά που φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Το 2006, δέκα χρόνια μετά από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Παναγιωτόπουλος είχε την ευθύνη και την επιστημονική επιμέλεια για την έκδοση (σε δύο τόμους) του έργου «Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εποχή του», που θεωρείται μια από τις πληρέστερες μελέτες για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

   

   

  Ο Ανδρέας Κούκος σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή  στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών. Είναι Ταξίαρχος ε.α. του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Δίδαξε Νεότερη Ιστορία και Στρατηγική στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού, ενώ από το 2021 παρουσιάζει σειρά διαλέξεων στον τομέα Νεότερης Ιστορίας της  Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με συντονιστή τον Καθηγητή κ. Ιάκωβο Μιχαηλίδη. Το 2010 ιδρύει την Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας-Ιωάννης Καποδίστριας της οποίας και είναι Πρόεδρος. Είχε την επιστημονική επιμέλεια των ιστορικών σειρών ντοκιμαντέρ «Ιωάννης Καποδίστριας: η ζωή και το έργο του», «Από την Άλωση στην Επανάσταση: Η γέννηση ενός έθνους-κράτους», «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου» και  «Η σφαγή της Χίου». Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

  Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

   

  Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=12945

   

   

  4 Οκτωβρίου 2022