Διάλεξη Μαργαρίτας Δημητριάδου « Η έξωση του Όθωνα (1862): αιτίες, αφορμές και συνέπειες» στο Σπίτι της Κύπρου

22/02/2023 19:00 - 21:00
Σπίτι της Κύπρου
Address: Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.), διοργάνωσαν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα και ώρα 19:00, τη διάλεξη της κ. Μαργαρίτας Δημητριάδου, Ιστορικού, Θεολόγου, με θέμα: «Η έξωση του Όθωνα (1862):  αιτίες, αφορμές και συνέπειες», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο  του τρίτου κύκλου διαλέξεων της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.

Συντονιστής ο κ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.

 

Από την άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα το 1833 μέχρι και την έξωσή του το 1862, πολλές είναι οι συνιστώσες εκείνες στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, οι οποίες διαμόρφωσαν τις συνθήκες, αλλά και το κλίμα, ώστε να καταλήξουμε στο τέλος της βασιλείας του.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα και μέχρι την έκπτωσή του, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι διαφοροποιήσεις των πολιτικών θέσεων των ξένων δυνάμεων αλλά και πολλών Ελλήνων πρωταγωνιστών, κατά την εξέλιξη των γεγονότων.

Ο Βασιλιάς Όθωνας και η Βασίλισσα Αμαλία
επιβιβάζονται στις 12 Οκτωβρίου 1862
στο αγγλικό πολεμικό

Γεγονότα, όπως, στάσεις και επαναστάσεις στο εσωτερικό της χώρας κατά την περίοδο της βασιλείας του αλλά και η συμμετοχή των μεγάλων ξένων δυνάμεων όπως της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίες συμμετείχαν στα γεγονότα, σύμφωνα με το πως εξελίσσονταν αυτά και επενέβαιναν όπου και όταν αυτές θεωρούσαν  απαραίτητο.

Η τελική ανατροπή του εμφανίζεται σαν μια πολύ φυσιολογική ιστορική κατάληξη μετά από μία καταδικασμένη πορεία, συνάρτηση των παραπάνω παραγόντων, αλλά και της προσωπικής του ευθύνης.

 

 

Η Μαργαρίτα Δημητριάδου είναι κάτοχος ΜΑ στην Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας και κάτοχος ΜΑ στην Ορθόδοξη Θεολογία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται η έκδοση τεσσάρων βιβλίων με αντικείμενο τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία και η συμμετοχή της σε συλλογικούς τόμους. Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα της  σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.