«1821 – 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

Κατηγορίες: Βιβλιοπαρουσιάσεις

 

΄1821-200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση΄ ή ΄Μικρό Εγχειρίδιο κατανόησης της Ελληνικής Επανάστασης΄-Από τον Ανδρέα Κούκο και τις Εκδόσεις Μένανδρος,Οκτώβριος 2020

Η έγκυρη και εμπεριστατωμένη καταγραφή του ιστορικού κ. Α. Κούκου στο ημερολόγιο «1821 – 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» μας ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

2021… Εφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Με την αφορμή αυτή, οι Εκδόσεις «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ» αφιερώνουν το Ημερολόγιο του 2021 στα τρομερά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους.

΄΄Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι ένα απλό ημερολόγιο, αλλά ένα μικρό εγχειρίδιο κατανόησης της Ελληνικής Επανάστασης. Μιλάει για τα σπουδαία γεγονότα, τους μεγάλους πρωταγωνιστές και με μία μορφή στρατηγικής καταγραφής προσπαθεί να δώσει το νόημα όσων συνέβησαν από το 1821 έως το 1829 και την τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, στην Πέτρα Βοιωτίας. Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα λίγο πριν την έκρηξη της επανάστασης, ο Ρήγας, το «Γενικόν Σχέδιον» της Φιλικής Εταιρείας, η προετοιμασία του Αγώνα και η ταυτόχρονη έκρηξη της επανάστασης σε Πελοπόννησο και Ρούμελη, η διπλωματία και τα κύρια πολεμικά γεγονότα, οι Συνελεύσεις, τα Συντάγματα, το Κίνημα του Φιλελληνισμού, οι Εμφύλιοι Πόλεμοι, τα Εθνικά Δάνεια, οι Συνθήκες που υπογράφτηκαν για την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η συμβολή του Καποδίστρια είναι κάποια από τα καίρια σημεία που καταγράφονται αναλυτικά σ’ αυτό το ημερολόγιο΄΄,όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο κ. Κούκος.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ένα παγκόσμιο γεγονός τεραστίων διαστάσεων. Κανείς από εμάς τους σύγχρονους Έλληνες δεν μπορεί να συλλάβει σε όλο το μέγεθος και τις εκφάνσεις του το μεγαλείο μερικών χιλιάδων φτωχών και αδύναμων ανθρώπων, που στράφηκαν κατά μίας πανίσχυρης Αυτοκρατορίας για να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Είναι πραγματικά μοναδικό το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό τον Αγώνα τους για δέκα περίπου χρόνια και πέτυχαν να ιδρύσουν το πρώτο ελληνικό κράτος. Δέκα χρόνια σκληρού ένοπλου Αγώνα, γεμάτου δοκιμασίες, στερήσεις, αλλά και εμφύλιων σπαραγμών. Οι φωτισμένοι αυτοί Έλληνες, όμως, είχαν σχέδιο. Η Φιλική Εταιρεία είχε οργανώσει ιδανικά την έναρξη του ένοπλου Αγώνα. Από το 1818 εγγράφονται στους κόλπους της χιλιάδες Έλληνες εντός και εκτός ελληνικού χώρου. Είναι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και θα ενισχύσουν οικονομικά τον Αγώνα από το εξωτερικό.

Στόχος του ημερολογίου αυτού είναι, μέσα από αυτήν τη σύντομη καταγραφή, που πλαισιώνεται και από θαυμάσιες εικόνες της εποχής, να δώσει σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να ζήσουν τη ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και να συνεχίσουν να αγωνίζονται, ως απόγονοι αυτών των σπουδαίων Ελλήνων, για μία καλύτερη Πατρίδα.